Sementara tunggu maggrib ni, aku buat satu artikel tentang deghoyan. Cuma bukan deghoyan mentah, tapi deghoyan masam yang kita kenal sebagai tempoyak. Aku peram dengan bijinya sekali sampai jadi masam , baru aku asingkan bijinya. Aku tak gemar deghoyan mentah sangat. Tempoyak ni ok la. Nak buat sambal boleh, buat gulai pon ok. Kena pulak dengan patin. Boleh terbungkang kenyang lepas makan. Tempoyak ori rasanya masam. Kalo kurang masam bercampur manis tu maknanya dema dah campur Pisang lenyek. Dah tak ori, mahal pulak tu. Buat sendiri lagi elok. Aku memang proses sendiri semua makanan yang diperam. Tempe, tapai tu semua aku buat sendiri. Jimat. Jangankan semua tu, cendawan mekah pun aku bela untuk hasilkan cuka. Zaman sekarang semua buat sendiri je. Susah nak dapat kat luar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sudah selesa dan aman kah si pembunuh adik Zara?
Di pagi ahad ini.. kita bangun dengan rasa selesa dan segar. Tapi kisah adik Zara kita tak pernah lupa setiap hari. Bukan rasa bersalah, t...

-
Semalam balik dialisis, aku pergi kedai runcit borong roti GARD ENIA . Sekian lama aku menjadi konsumer roti jenama GARD ENIA Sarapan, ...
-
Dulu zaman aku jadi cyber trooper, hidup aku mewah. Ada saja Y.B cari aku minta buat kempen untuk diorang. Sana sini jemputan makan. Diberi...
-
Sebagai mukadimah tajuk Kali ni, aku tunjukkan gambar tangan aku yang sedang melakukan homeodialysis. Pasti ada yang mahu tahu ni kat mana...
No comments:
Post a Comment