Sunday, July 13, 2025

Aku tunggu kau masam

 

Sementara tunggu maggrib ni, aku buat satu artikel tentang deghoyan. Cuma bukan deghoyan mentah, tapi deghoyan masam yang kita kenal sebagai tempoyak. Aku peram dengan bijinya sekali sampai jadi masam , baru aku asingkan bijinya. Aku tak gemar deghoyan mentah sangat. Tempoyak ni ok la. Nak buat sambal boleh, buat gulai pon ok. Kena pulak dengan patin. Boleh terbungkang kenyang lepas makan. Tempoyak ori rasanya masam. Kalo kurang masam bercampur manis tu maknanya dema dah campur Pisang lenyek. Dah tak ori, mahal pulak tu. Buat sendiri lagi elok. Aku memang proses sendiri semua makanan yang diperam. Tempe, tapai tu semua aku buat sendiri. Jimat. Jangankan semua tu, cendawan mekah pun aku bela untuk hasilkan cuka. Zaman sekarang semua buat sendiri je. Susah nak dapat kat luar.

No comments:

Post a Comment

Sudah selesa dan aman kah si pembunuh adik Zara?

 Di pagi ahad ini.. kita bangun dengan rasa selesa dan segar. Tapi kisah adik Zara kita tak pernah lupa setiap hari. Bukan rasa bersalah, t...